Szponzorok, támogatók és partnerek a foci VB-n

Szponzori szerződések lényege

A sportban megkötött szponzori szerződések célja, a sport népszerűségének átvitele a szponzor áruira vagy szolgáltatásaira. A sportoló, sportszervezet, sportszövetség (szponzorált) lehetővé teszi, hogy sporttevékenységét a szponzor marketing céljából felhasználja. A szerződés tehát kifejezetten egy ún. imázs-transzferre irányul, ahol a szponzor pénzt vagy egyéb anyagi előnyöket biztosít, a szponzorált pedig sporttevékenysége során a szponzort népszerűsíti.

 

szponzorblog
A sporton keresztül történő marketing tevékenység (szponzorálás) nem csak egy adott sportoló vagy csapat szponzorálásban nyilvánulhat meg. Egy világesemény szervezésének és rendezésének is jelentős részét adják a szponzorációs együttműködésekből származó bevételek, melyeknek mérhető eredménnyel kell járnia és egy kimondottan üzleti motivációjú kapcsolatot feltételeznek.

A kontraktus megkötésékor nem csak a szerződés időtartamának, a felek együttműködési kötelezettségének van jelentősége, de szintén fontos meghatározni a korlátozások (kivel és milyen más szponzori szerződéseket köthetnek a felek) szabályait valamint a szerződésszegés és szerződés megszűnésének eseteit is.

Szerződésszegés esetei - Rafael Márquez ügy

Érdemes konkrétan meghatározni azon magatartási szabályokat, amelyek szerződésszegésnek minősülnek pl.: a szponzorált megtagadja, a szponzor termékeinek használatát vagy a szponzor által rendezett eseményen nem vesz részt, de a szponzor számára megfizetendő kötbér kikötése is megoldás lehet a szerződésben meghatározott kötelezettségek megszegésének esetére.

A 2018-as FIFA Labdarúgó Világbajnokság során a mexikói csapatkapitány Rafael Márquez „ügye” is hasonló, aki felkerült az Egyesült Államok fekete listájára, pénzmosás miatt. A csapatkapitányt kitiltották az USA-ból, ezért nem kerülhet kapcsolatba amerikai vállalkozásokkal, cégekkel, illetve semmilyen amerikai érdekeltséggel, amely lényegesen megnehezíti a vb-n való mindennapjait (pl.: nem ihat a mexikói csapatot támogató Powerade italaiból, amely az amerikai Coca-Cola tulajdonában van, illetve nem tartózkodhat olyan szállodában, amelyben van amerikai tulajdonrész). A szerződésben valószínű rögzítésre kerültek a szerződésszegés konkrét esetei, amelyben többek között a közmegbotránkoztatást kiváltó életvitel, egy olyan lehetséges magatartási szabályok egyike lehet, amely a sportoló szerződésszegését jelentette.

Nem minősül szerződésszegésnek, ha személyiségi jogokra hivatkozva tagadja meg egy sportoló a szponzor termékének népszerűsítését, amely már a jelenleg zajló labdarúgó világbajnokságon is előfordult. Az egyiptomi kapus, Mohamed-el Senavi az Uruguay elleni mérkőzésen kapta meg a meccs legjobbjának járó díjat, amelyet a Budweiser sörmárka támogat, de vallási szokásait tiszteletben tartva, a sportoló nem fogadta el a serleget, az iszlám vallás ugyanis tiltja az alkoholfogyasztást illetve minden olyan dolog elfogadását, amely egy szeszesital márkával érdekeltséget mutat.

 Szponzorok, támogatók és partnerek és jogosultságaik

A futball világbajnokság reklámszabályaira már az ÖRT (Önszabályozó Reklám Testület) is felhívta a figyelmet illetve utalt a FIFA által létrehozott irányelvre (Guidelines for the use of FIFA’s Official Marks), amely szabályozza a reklámozásra illetve védjegyvédelemre is vonatkozó információkat a 2018-as oroszországi világbajnokságra vonatkozóan. Fontos különbséget tenni a jogtulajdonosok típusai között illetve tisztázni jogosítványaik körét és annak szabályait.

Az irányelv meghatározza a FIFA jogtulajdonosainak csoportjait, amelyet az alábbiak szerint oszt fel:

  1. Kereskedelmi vállalatok: további három fajtáját különbözteti meg:

 

  • FIFA partnerek: legátfogóbb globális reklám, promóció és marketing jogokkal rendelkezik, amely marketing jogok a FIFA-hoz illetve a világbajnoksághoz kapcsolódnak. 6-8 cég szerepelhet a partnerek listáján, amelyek a jelenlegi világbajnokságon a következők: Adidas, Coca Cola, Wanda, Gazprom, Hyundai/Kia Motors, Quatar Airways, Visa

 

  • FIFA szponzorok: számuk szintén 6-8 cég között mozoghat és a FIFA itt is egy átfogó, promóciós, marketing jogokat biztosít, de kizárólag csak olyan reklámra, amely a világbajnoksághoz kapcsolódik. Jelenlegi 5 szponzor: Budweiser, Hisense, McDonalds, Vivo és China Mengniu Dairy. Utóbbi már decemberben szerződést kötött a FIFA-val, amely a világbajnokság hivatalos joghurt és jégkrém szállítója lett, igen erős hirdetési költségvetéssel támogatva a világeseményt

 

  • Regionális támogatók esetében a FIFA szintén a világeseményhez kapcsolódó, átfogó reklám, promóciós és marketing jogokat biztosít számukra, de kizárólag csak saját területükön. Összesen 20, régiónként legfeljebb 4 cég lehet jogtulajdonos. Jelenlegi regionális támogatók: Alfa-Bank, Alrosa, Rostelecom, Russian Railways

 

  1. Médiaszabályozók: bizonyos média jogokat kaptak az eseményre egy adott területen belül. Médiajogok a következők: televíziós jogok, rádiós jogok, szélessávú (internetes) jogok, IPTV (Internet Protocol Television) jogok illetve mobil átviteli jogok.

Fontos szót ejteni a FIFA új és szigorított közvetítési jogokra vonatkozó szabályairól, amelyek be nem tartása szankcionálást vagy jogdíjfizetési kötelezettséget is vonhat maga után. A közvetítés kizárólagos jogával Magyarországon az M4 Sportcsatorna rendelkezik.

 

A csatorna FIFA-val kötött szerződése értelmében:

 

  • díjfizetési kötelezettséget állapíthat meg, a kereskedelmi tevékenységet folytató (pl.: belépőjegyeket szed vagy szponzorokkal rendelkezik, vagyis bármilyen előnyhöz jut a közvetítés által) felhasználóhelyek részére, a mérkőzések nyilvános vetítése esetében. A tarifák meghatározásával nem csak szponzorait védi a FIFA, de a befolyt összeget jótékony célokra is fordítja

 

  • külön szponzor támogatása egy nyilvános meccsnézéshez is komoly megkötéseket foglal magába, ezért érdemes átnézni a FIFA által hozott szabályokat

 

  1. Márka névvel ellátott/márkajelzés nélküli engedélyes: jogosultak a gyártás fejlesztésére illetve a hivatalos védjegyekkel ellátott termékek értékesítésére. A márkanévvel ellátott termékek viselhetik a világbajnokság hivatalos, valamint az engedéllyel rendelkező vállalati védjegyeket. A márkajelzés nélküli termékek viszont kizárólag a világbajnokság hivatalos védjegyeit viselhetik

 

  1. Vendéglátói ügynökségek: olyan cég, amely világszerte kizárólagos vendéglátási csomagokat kínálhat, kinevezett ügynökei révén

 

Összefoglalva, alapvető jogi „csomagnak” tekinthető a jogtulajdonosok körében:

  • a hivatalos jelölések használata (FIFA irányelv részletesen taglalja ezeket illetve a felhasználás egyes eseteit is megemlíti)
  • megjelenhetnek a világbajnokság stadionjaiban és környékén, illetve a FIFA hivatalos kiadványban és honlapján
  • marketing védelem illeti meg őket
  • vendéglátási lehetőségek
  • közvetlen reklámozás és promóciós lehetőségek, ideértve a kedvezményes hozzáférés biztosítását a FIFA világbajnokság reklámjának közvetítésében

A világesemény sajátos vonzereje mellett, a FIFA cégekkel, vállalatokkal kötött szponzori szerződései is rendkívül vonzóak, hiszen minden egyes kereskedelmi partner kizárólagosságot szerez, és egyedülálló platformot kínál a versenytársakkal szemben. A mezszponzorációért folytatott versenyben például az Adidas került ki győztesen a Nike-val szemben, de utóbbi jelentős egyéni szponzori szerződéseket köt sztárjátékosokkal, ezért nem meglepő, ha Adidas által támogatott csapat játékosa Nike cipőben lép pályára. A világbajnokságon ezért nem csak a világ legerősebb nemzeti csapatait szerepelnek, de a szponzorok, partnerek és támogatók munkája is kiveszik részüket az esemény lebonyolításában és annak élménybeli fokozásában.

Read 6136 times
Rate this item
(0 votes)

"Whatever you can do, or dream you can, begin it. Boldness has genius, power, and magic in it.” - according to a quote from Johann Wolfgang von Goethe. As a member of the Budapest Bar Association, I maintain this website in accordance with the laws and internal regulations relating to attorneys. These, along with the reference of the Client’s rights, can be found on the website of the Hungarian Bar Association.

Contact datas

dr. Tamás Gerő LL.M.

attorney, sports and tax lawyer

113. Szépvölgyi street, Budapest, Hungary, 1037

Phone/fax: +36-1-3882389

Mobile: +36 30 4156009

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Data management policy