FIFA és a büntetések-foci vb 2018

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által a 2018-as világbajnokság idejére létrehozott szabályok betartása kötelező minden részvevő számára, amely szabályok megsértése, súlyos pénzbüntetéseket és fegyelmi eljárást is vonhat maga után. A szabályozás tehát a világesemény idejére szól, az ott elkövetett szabálytalanságok, fegyelmi vétségek illetve pénzbüntetések kiszabása  viszont a FIFA általános etikai és fegyelmi kódexeinek szabályain alapulnak.

FIFA fegyelmi szabályzat

A fegyelmi szabályzat (FIFA Disciplinary Code) meghatározza a fegyelmi vétségek, cselekmények körét, az ezekhez kapcsolódó megfelelő szankciókat illetve, hogy mely szervek jogosultak az eljárás lefolytatására. A most zajló világbajnokság során is sor került számos pénzbüntetés kiszabására, de olyan esetről is olvashattunk, ahol a játékos megúszta egy egyszerű figyelmeztetéssel.

Danijel Subasic a horvátok hálóőre, aki a vb nyolcad döntőjében három tizenegyest is hárított, az elhunyt csapattársát ábrázoló pólót viselt, ezért a FIFA figyelmeztette a játékost. A világbajnokság idejére meghatározott csapat felszerelés szabályai szerint ugyanis:

  • politikai, vallási vagy személyes üzenet megjelenítése bármilyen nyelven és formában, a játékos felszerelésén, ideértve a mezeket is, szigorúan tilos

forrás: index.hu
A horvát csapat viszont nem úszta meg figyelmeztetéssel, a FIFA ugyanis 70.000 svájci frankos (közel 20 millió forint) büntetést szabott ki, mert nem a Coca-Cola által támogatott italt fogyasztották a dánok elleni nyolcad döntőben, ezzel megszegve a marketing szabályokat. A büntetés mértéke nem lehet kevesebb 300 svájci franknál, de nem haladhatja meg az 1.000.000 svájci frankot.

 Közönség provokálása is súlyos következményeket vonhat maga után, FIFA fegyelmi szabályzata kimondja, hogy:

  • bárki, aki a mérkőzés során provokálj a nézőközönséget, felfüggesztésre kerül két mérkőzésre, és legalább 5000 svájci frank összegű pénzbírság megfizetésére köteles

A politikai üzeneteknek is súlyos következménye lehet, a FIFA ugyanis szigorúan bünteti az ilyen jellegű megnyilvánulásokat a pályán. A két albán származású, de svájci nemzetiségű játékos Granit Xhaka and Xherdan Shaqiri sportszerűtlen magatartás tanúsításáért 7800 svájci frankos büntetésben részesült, mert gólörömüket, egy kezükkel megformázott albán sast mutatva fejezték ki, a Szerbia elleni mérkőzésen, utalva ezzel koszovói származásukra illetve az 1990-es években történt Szerbia és Koszovó közötti politikai konfliktusra.

A FIFA Etika kódex általános jelleggel határozza meg a jogkövetkezmények körét, amely szankciókat minden esetben a Fegyelmi Szabályzat alapján kell alkalmazni. Jogkövetkezmények lehetnek:

  • figyelmeztetés
  • megrovás
  • pénzbüntetés
  • díjak visszavétele
  • mérkőzés/mérkőzésekről való eltiltás
  • kitiltás az öltözőből vagy csere padról
  • sportlétesítménybe való belépés megtiltása
  • bármely egyéb labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől való eltiltás
  • szociális/közmunka

A kódex lehetőséget biztosít a szankciók végrehajtásának részleges felfüggesztésére, a meccsről való eltiltás, cserepadról vagy öltözőből való kitiltás illetve az egyéb labdarúgáshoz kapcsolódó tevékenységtől való eltiltás esetén. Fontos feltétele, hogy a büntetés nem haladhatja meg a 6 hónapot illetve 6 mérkőzésnél kevesebb eltiltás esetén alkalmazható. A bizottság próbaidőt is kiszabhat, amely 6 hónaptól 2 évig határozható meg. Újabb szabályszegés esetén a próbaidő visszavonásra kerül, az eredeti büntetés is végrehajthatóvá válik, amelyhez az újabb szankciók is hozzáadódnak és együttesen kerülnek elbírálásra. Eltérő rendelkezés csak különös méltánylást igénylő esetben hozható.

A két svájci labdarúgó esetében a FIFA pénzbüntetés mellett, 2 mérkőzésről is eltiltotta a játékosokat, de utóbb szankciót végül felfüggesztette a svájciak nagy örömére.

A FIFA számos játékost, szurkolót vagy egyéb sportvezetőt is büntetéssel sújtott, ezzel érzékeltetve mennyire szigorúan veszi a média, marketing jogok megsértését, a politikai, személyes és provokatív megnyilvánulásokat is a világbajnokságon, melyet sokszor irracionális pénzbírsággal sújt.

lásd:https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/07/13/vb-buntetesek_angol_zokni/
https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/07/06/fifa_buntetesek_tizes_toplista/


Ui.: A cikkben látható kép szerzői joga védett. Köszönöm az index.hu hozzájárulását a használathoz.

Read 4608 times
Rate this item
(0 votes)

"Whatever you can do, or dream you can, begin it. Boldness has genius, power, and magic in it.” - according to a quote from Johann Wolfgang von Goethe. As a member of the Budapest Bar Association, I maintain this website in accordance with the laws and internal regulations relating to attorneys. These, along with the reference of the Client’s rights, can be found on the website of the Hungarian Bar Association.

Contact datas

dr. Tamás Gerő LL.M.

attorney, sports and tax lawyer

113. Szépvölgyi street, Budapest, Hungary, 1037

Phone/fax: +36-1-3882389

Mobile: +36 30 4156009

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Data management policy