Blog

Korlátolt felelősségű társaságok kötelező törzstőkeemelése

Az új Ptk. 2014. március 15-ei hatályba lépésével módosultak a korlátolt felelősségű társaság (kft.) törzstőkéjével kapcsolatos szabályozások.

 A jogalkotó kétéves határidőt tűzött ki, hogy a kft.-k törzstőkéjét - a régi Ptk. szerinti minimum 500.000 Ft.-ról - megemeljék a jelenleg hatályos törvény szerinti összegre, ami minimum 3.000.000 Ft. A határidőt időközben egy évvel meghosszabbították, 2017. március 15-ig.

 A szabályozás a következő lehetőségeket biztosítja a gazdasági társaság tagjai számára, hogy kötelezettségüket teljesítsék:

kötelező törzstőkeemelés
1. pénzbeli hozzájárulás: ez történhet bankszámlára utalással - amelyről a bank igazolása - vagy pénztárba történő befizetéssel - amelynek megtörténtéről az ügyvezető nyilatkozik külön okiratban.

2. nem pénzbeli hozzájárulással (apportálással): ez lehet tárgyi eszköz (számítógép, gépjármű), szabadalom, know-how, üzletrész, vagy követelés is (pl. tagi hitel)

3. törzstőkén felüli vagyon, azaz eredménytartalék terhére történő emeléssel.

 Amennyiben a cég adatai és a tagok adatai változatlanok (lakcím, székhely stb.) és nem szükséges a módosításuk, úgy az eljárás díjmentesen tehető meg, amennyiben a kötelező változáson túl van módosítás úgy annak illetéke 15.000.-Ft, költségtérítése 3.000.-Ft.

Megjelent: 3324 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat