Blog

Milyen új szabályokat hozott az új Ptk a foglalóval kapcsolatban?

Alapvető változás a régi polgári törvénykönyv szabályozásához képest , hogy foglalót nem a kötelezettségvállalás “jeléül” szokás adni (ami éppen az előleg-hiszen annak nincs szankciós jellege, meghiúsulás esetén visszajár), hanem a foglaló a kötelezettségvállalás megerősítéseként vállalt többletszankció hiszen szankciós jellegénél fogva meghiúsulás esetén az elvész, illetve kétszeresét kell visszafizetni.
Ma már csak pénzösszeg lehet ( mely készpénzes fizetés, banki átutalás vagy ügyvédi letét folytán is megvalósulhat), hisz a korábban megengedett “más dolog” kétszeres visszafizetése, a szerződés meghiúsulása esetén nehézkes lett volna, így a gyakorlatban nem is igen fordult elő. Napjainkban már nem csak a szerződéskötéskor átadott pénzösszeg minősül foglalónak, hanem azt később, a szerződés megkötése után is át lehet adni.
Megjelent: 1396 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Jus est ars boni et aequi”- a jog a jó és igazságos művészete, tartja egy latin közmondás. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 2657101

 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.