Blog

Mikor lehet Strasbourghoz, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni?

Akkor fordulhatunk kérelmünkkel az Emberi Jogok Európai Bíróságához, ha az Emberi Jogok Európai Egyezményében garantált alapvető emberi jogainkat érte sérelem.

 

Milyen alapjogokat véd az Egyezmény alapján az EJEB?

- élethez való jogot,
- tisztességes eljáráshoz való jogot,
- magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot,
- véleménynyilvánítás szabadságát,
- gondolat‐, lelkiismeret‐ és vallásszabadságot,
- a tulajdonhoz való jogot.

Az Egyezményt aláíró európai államokban, így Magyarországon is szigorúan tiltott

- a kínzás és az embertelen vagy lealacsonyító bánásmód vagy büntetés,
- a rabszolgaság és a kényszermunka,
- a halálbüntetés,
- az önkényes vagy jogellenes fogvatartás,
- megkülönböztetés az Egyezményben biztosított jogok élvezetének tekintetében.

 

Az EJEB minden magánszemély, valamint bizonyos jogoknál jogi személyek számára is hozzáférhető. Ítéletei a tagállamokra nézve kötelező érvényűek. Ahhoz, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához lehessen fordulni minden lehetséges hazai jogi lehetőséget ki kell meríteni. A bíróság eljárása díj és költségmentes. Az EJEB a beszerzett iratokból dolgozik, tárgyalást nem tart. A kérelmeket magyar nyelven is be lehet nyújtani.

A Kamara ítélete ellen bármely fél 3 hónapon belül a Nagykamarához fordulhat. A Nagykamara a fellebbezett ügyekben másodfokon dönt, de ha az Egyezményben foglalt kivételes esetben első fokon már hozzá fordultak, akkor csak az átfogó, elvi jellegű és az Egyezmény értelmezését befolyásoló kérdésekkel foglalkozik.

Az ítélet akkor lesz végleges, ha a Nagykamara döntést hoz vagy a három hónapos fellebbezési határidő eredménytelenül telik el.

Megjelent: 45096 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat