Blog

Vádemelés elhalasztása

A vádemelés elhalasztására csak akkor kerülhet sor, ha magának a vádemelésnek a feltételei fennállnak. ( a nyomozást nem lehet felfüggeszteni, megszüntetni, és további nyomozási cselekmények elvégzése nem szükséges. )

Az eljárás tárgya háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény lehet. Az ügyész a vádemelést egy évtől két évig terjedő időre határozattal elhalaszthatja, ha ennek a gyanúsított jövőbeni magatartásában mutatkozó kedvező hatás feltételezhető. Ilyen feltételezésre akkor lehet jutni, ha a gyanúsított eddigi helyzetében, körülményeiben, életvezetésében felismerhető a kedvező változás lehetősége. Ezek feltételek mellett is csupán lehetőség az ügyész számára a vádemelés elhalasztása. Az ügyész a vádemelés elhalasztásáról szóló határozatában elrendeli a gyanúsított pártfogó felügyeletét. Emellett kötelezheti a gyanúsítottat magatartási szabályok megtartására, vagy más kötelezettségek teljesítésére. A szabályok megtartását, valamint a kötelezettségek tejesítését a pártfogó ellenőrzi, és segíti. Amennyiben a vádemelés elhalasztásának tartama eredményesen telt el az ügyész az eljárást megszünteti.

Az ügyész vádat emel

  • ha a gyanúsított a határozat ellen panasszal él,
  • vagy ha a gyanúsítottal szemben a vádemelés elhalasztásának tartama alatt elkövetett szándékos bűncselekmény miatt vádat emelnek,
  • a gyanúsított a magatartási szabályokat súlyosan megszegi.

 

Abban az esetben is elhalasztja az ügyész a vádat, ha a kábítószer-élvező gyanúsított vállalja a folyamatos gyógykezelést.
Megjelent: 5938 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat