Blog

Termékszavatosság, mint új fogyasztóvédelmi szabály

A Ptk. a hibás teljesítés jogkövetkezményi között bevezetett egy új intézményt is, a termékszavatosságot. A termékszavatosság a jogosultnak a termék hibájából származó vagyoni érdeksérelmét igyekszik orvosolni. A fogyasztó az általa megvásárolt dolog (ami nem lehet ingatlan) hibája esetében közvetlenül érvényesíthet kár igényt –kijavítást elsődlegesen, vagy kicserélést- a dolog előállítójával és forgalmazójával szemben.
A termék akkor minősül hibásnak, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal vagy nem felel meg a forgalomba hozatalkor hatályos minőségi követelményeknek. A törvény két éves (jogvesztő) határidőt szab az igény érvényesítésére azaz a fogyasztó termékszavatossági jogai a forgalomba hozataltól számított két éven belül megszűnnek. A termékszavatossági igény nem feltétlen, a gyártó háromféle esetben mentesülhet termékszavatossági kötelezettségei alól. Egyrészt ha bizonyítja hogy a terméket nem üzleti tevékenysége vagy önálló foglalkozása körében alkotta (kizárva ezzel a szívességből vagy hobbiból előállított termékért való helytállást); másrészt annak bizonyításával hogy a termék forgalomba hozatalakor a hiba a tudomány és technika állása szerint nem volt felismerhető, harmadrészt, ha bizonyítani tudja hogy a termék hibáját a jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazása okozta. Ha a termék tulajdonjogát a fogyasztó a forgalomba hozataltól számított két éven belül másra ruházza (eladja, elajándékozza), az új tulajdonos érvényesítheti termékszavatossági jogokat a gyártóval szemben.
Megjelent: 44410 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat