Blog

Bizalmi vagyonkezelés, mint új jogintézmény a tulajdon védelmére

A bizalmi vagyonkezelés fogalma eddig ismeretlen volt a magyar jogban. Az angolszász jogban már létező ‘trust’ jogintézményéhez hasonlóan, bizalmi vagyonkezelés néven vezette be az új polgári törvénykönyv a magyar jogba.az új jogintézmény beiktatása a hazai jogba azt a gyakorlati igényt igyekszik kielégíteni, amely a tulajdonosi és a döntési pozíciók szétválásának jogszabályi hátterét alapozzák meg. Az intézmény leginkább a már létező megbízási szerződéshez áll a legközelebb, hiszen itt is kiemelt szerepet játszik a bizalmi jelleg (nem véltelen tehát az angol elnevezés is amely magyarul bizalmat jelent).

 

A tulajdonos (vagyonrendelő) által erre kijelölt személy (vagyonkezelő) olyan döntéseket hoz amely egyébként tulajdonosi jogkörbe tartozik, és az így létrejövő haszon egy másik jogalany (kedvezményezett) vagyonát gyarapítja. A szabályozás meglehetősen diszpozitív, eltérést engedő, azaz a jogalkotó igen nagy szabadságot ad a feleknek hogy megállapodásukat saját maguk alakítsák néhány kötelező kikötés kivételével. Ilyen például az írásba foglalás, a kezelt vagyon pontos körülírásának követelménye (ami nem lehet a vagyonrendelő teljes vagyona illetve az általa kezelt egyéb vagyonok). A tulajdonos határozza meg alapvetően a kedvezményezettek körét, ezt a jogát átruházhatja azonban a vagyonkezelőre is, azzal a törvényi kitétellel, hogy a vagyonkezelő nem lehet kizárólagos kedvezményezett, így garanciát adva az esetleges visszaélések elkerülésére. Fontos hangsúlyozni a vagyonkezelő kiterjedt felelősségét is: harmadik személyekkel szemben adott esetben például saját vagyonával korlátlanul is felelhet, ha az általa vállalt kötelezettségeket a kezelt vagyon nem fedezi és a másik fél nem tudta és nem is tudhatta hogy a kezelt vagyonból a követelés nem kielégíthető.

A vagyonkezelés egy jól ellenőrizhető tevékenység (hisz például számadási és tájékoztatási kötelezettséggel tartozik a vagyonkezelő, és ellenőrzési joggal rendelkezik mind a vagyonkezelő, mind pedig a kedvezményezett) ugyanakkor a vagyonkezelő nem utasítható, meg kell hagyni döntési szabadságát és önállóan köteles eljárni hisz ellenkező esetben ez összeegyeztethetetlen volna a jogintézmény egyik lényeges elemével, a vagyonkezelői döntési szabadsággal illetve a rá háruló kártérítési felelősséggel.
Megjelent: 3302 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat