Blog

Bevonulási kisokos – avagy mire figyeljünk, ha megkezdjük jogerős, letöltendő szabadságvesztésünket

 A következő tanácsok egy “öreg motorostól” származnak, aki (nem teljesen jószántából ugyan) már több ízben átélte, hogy mivel jár egy büntetés-végrehajtási intézetbe történő bevonulás – és aki most a nagyközönséggel is megosztja tapasztalatait. Reméljük persze, hogy Önöknek pusztán érdekes és/vagy izgalmas olvasmányélményt jelentenek majd az alábbiak, mert a való életben soha nem lesz szükségük ezen ismeretekre. A legjobb családban is előfordul, hogy az Ördög nem alszik. Szóval:

 “A bevonulás napján az elítéltnek szüksége van a postán kapott behívó levélre, és egy érvényes személyi igazolványra. Más okmányt nem ajánlatos magunkkal vinni, annak ellenére sem, hogy a behívóban felsorolnak adókártyát és társadalombiztosítási kártyát is. Ezeket azonban mégsem célszerű bevinni, mert egyrészt úgysem kéri őket soha senki, másrészt meg, ha mégis leadjuk, letétezni fogják mindkettőt, és innentől kezdve szinte lehetetlen visszaszerezni közülük bármelyiket is, egészen a szabadulásig. Pedig, a büntetés letöltése során, szükség lehet rájuk, esetleg egy rövid távú eltávozás alkalmával történő fogorvosi vizsgálathoz, vagy bármilyen ügyintézéshez. Hasonló okokból a jogosítványt sem ajánlott bevinni. 

A BV kizárólag a zöld színű katonai málhazsákot engedélyezi, ebből is maximum 2 db.-ot. Mindenfajta egyéb táskát és zacskót elkoboznak, és hitvány minőségű szemetes zsákot adnak helyette, ami kb. azonnal szétszakad, és a szállítás során megnehezíti az ember életét. Bevonuláskor a nélkülözhetetlen dolgokon kívül nem célszerű semmi mást magunkkal vinni. Amikor a végleges helyre szállítják az elítéltet, ún. tisztasági csomagban kérheti  az összes további szükséges holmit. Tisztasági csomagot korlátlan számban lehet fogadni, tömege azonban maximum 5 kg lehet. Élelmiszer csomag havonta 2 db. engedélyezett, szintén 5 kg maximális tömeggel.

 Amit mindenképpen vinni kell: tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém, wc papír (5 tekercs),- műanyag papucs (zuhanyzáshoz, mert tiszta gomba minden), 7 db gatya, 7 db zokni, 3 db fehér póló (semmi felirat), mosószappan, tréning ruha, fekete felirat nélküli, kényelmes bőr sportcipő (ha nem ilyen, akkor elveszik), borotva (minden nap kötelező borotválkozni), borotvahab, boríték, bélyeg, toll, papír,- nylonzacskó 3-4 db, 20.000 ft készpénz, olcsó vízálló, ébresztős, éjszaka világítós karóra, könyv, körömcsipesz, 1 zacskó nescafé granulátum, néhány ceruza elem (ez fontos cserealap), műanyag pohár, tányér, kés, villa, 2db lakat, nyakba akasztható kulcstartó.

A fentieken túl semmi más nem indokot. A túlságosan nagy csomaggal különben is csak felhívjuk magunkra az ún. "kannibálok" figyelmét, akik szándékosan szállíttatják magukat, hogy feltöltsék készleteiket. Ilyenekkel mindenki össze fog futni, de nem kell megijedni tőlük Lehetőleg higgadtan, de határozottan el kell  utasítani mindenfajta kérést és fenyegetést. Ezek az alakok az esetek 99%-ban nem támadnak meg senkit, mert ha megteszik az rablásnak számító cselekmény, amely bűnvádi eljárást von maga után, és súlyos éveket osztanak érte. A lényeg, hogy ezek az elemek pszichológiai hadviselést folytatnak, ha határozottan lepattintják őket, akkor tovább állnak más "verebet" keresni,de ha egyszer is ad nekik az ember bármit, akkor örökké a nyakára fognak járni a büntetése egész ideje alatt. Ugyanakkor a zárkatársakat új emberként illik megkínálni egy kávéval az érkezés pillanatában, ezt jó néven veszik majd, segíteni fogja a beilleszkedést.Mire figyeljünk, ha megkezdjük jogerős, letöltendő szabadságvesztésünket

Az első napon a BV nem biztosít ellátást, így nem árt az indulásnál némi hideg élelemmel készülni, de tudni kell, hogy mindent felbontanak, átszúrnak, így pár szelet kenyér, ill. vákuum csomagolt felvágott a legjobb. Folyadékot nem lehet bevinni.  

Ezt követően a folyamat így fest: megjelenik az ember, azonosítják, lefényképezik, átnézik a cuccát, majd megkapja a BV ruhát és cipőt, a civil ruháit leletétezik. A ruha, amit adnak, undorító, büdös és koszos, a cipőről nem is beszélve, de ezt később le lehet majd cseréltetni. A cipőt nem kell felvenni, a fekete bőr sportcipőt elfogadják. Amire még figyelni kell: inget betűrni, mindig egyenesen állni, nem támaszkodni, mert ezekért az őrök belekötnek a frissen bevonulókba. Végül orvosi vizsgálat következik, ahol célszerű munkára alkalmasnak bizonyulni, különben a nem-dolgozó kategóriába kerül az ember, és az nagyon előnytelen elhelyezési körülményeket, és további kedvezmények hiányát eredményezi a későbbiekben. 

Orvosi vizsgálat után nyilatkozni kell a dohányzási szokásokról, erősen javasolt az elején nem-dohányzóként nyilatkozni, ugyanis akkor nem-dohányzó zárkába kerül az elítélt, ahol általában a kulturáltabb emberek vannak.

Mindezek után bekísérik az elítéltet a nem-dohányzó előállító helyiségbe (ún. csurma) ahol eltölti a következő 8-10 órát. Itt víz, és 1 db wc van, ám a nap vége felé már négyzetméterenként 3-4 ember álldogál. A korán "érkezőknek" még jut hely a padon. Az említett kellemes helyen eltöltött néhány órát követően az elítélteket felszerelik egy ún. alapcsomaggal: matrac, 2 db pokróc, 1 db párna, 2 db lepedő, 1 db lavór, csajka, kanál, villa, kés. A "profik" úgy csinálják, hogy a matracra pakolnak mindent, majd összetekerik, és az egészet átkötik a lepedővel. Így könnyedén szállítható. A fenti felszerelés birtokában történik az elhelyezés a zárkákban.

A zárkába belépve határozottan, de visszafogottan illik köszönni, bemutatkozni mindenkinek. Az ágy választásakor általában az alsó ágyat szokták preferálni, amely szintén konfliktus forrása. Ha felajánlják az alsó ágyat, nem célszerű elfogadni, azt kell mondani, hogy a felsőt szeretjük. Több szempontból is jobb a felső ágy. Kevesebb a poloska, és nem ülnek le rá mások tv nézés közben. Illik megkínálni egy kávéval a többieket, de nem kell tukmálni. Privát információt nem célszerű kiadni, főleg személyes adatot nem. Nem szabad kérkedni, sem javakkal, sem ismeretséggel, ugyanakkor hazudni csak és kizárólag úgy szabad, ha az nem derülhet ki sehogy. Kártyába, és egyéb szerencsejátékba beszállni nem javasolt semmilyen körülmények között. Nem szabad szótlannak lenni, de túl sokat beszélni sem. Amennyiben komoly konfliktus helyzet van, akkor fel kell állni, kicsi rá az esély, hogy verekedésig fajul a dolog, de akkor is fel kell állni, ha mégis. Ez nagyon fontos, és az is, hogy ilyenekért nem szabad szólni a felügyelőknek, mert ha valakiről elterjed, hogy ún. "vamzer", az megint csak eléggé kellemetlen a későbbiekben. Mindezek mellett tisztában kell lenni vele, hogy a többi elítélt 90%-a folyamatosan jelent titokban bizonyos őröknek előnyökért cserébe. Ez eléggé ingoványos talaj, ha ilyennel megkeresnek, nem kell elutasítani, de túl sok mindent jelenteni sem szabad. A megoldás itt is az arany középút.

Az érkezést követő néhány napon belül az elítéltet befogadó bizottság elé állítják, ahol közlik vele, hogy munkába állítják, vagy elszállítják. A dolgozó elítélteknek általában jó dolguk van mindenhol a körülményekhez képest. Szállítás esetén az új intézetben újra hasonló bizottság előtt kell megjelenni. Mindenképpen azt kell hangsúlyozni, hogy dolgozni akarunk. Egy jól dolgozó elítélt ugyanis a munkáltatón keresztül nagyon sok kedvezményre tehet szert.”

Megjelent: 59226 alkalommal
Értékelés:
(1 szavazat)

Média

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat