Hírek-cikkek

Hatályba lépett az új sporttörvény átmeneti rendelkezése

Magyarország vs Andorra
A tegnapi napon hatályba lépett a 2016. évi CXIX.tv. 23.§-a, vagyis a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításának átmeneti rendelkezése. A sporttörvény módosítása jelentősen csökkentette a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hatáskörét a hazai sportirányításban, és növelte a sportpolitikáért felelős miniszter feladatait, különösen az állami sportcélú támogatások felosztásának meghatározása terén.
A MOB-ból a mai naptól számított 45 napon belül kiválik, és önálló köztestületté alakul a Magyar Paralimpiai Bizottság, megalakul a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ), és a Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). A MOB-nak 45 napon belül közgyűlést kell tartania, ahol meg kell állapítania a sporttörvény módosításának megfelelő új alapszabályát. Ugyancsak 45 napja van az átalakulásra, és arra, hogy köztestületként kezdeményezze a Fővárosi Törvényszék előtt a nyilvántartásba vételét a fogyatékosok sportját iránytó Magyar Paralimpiai Bizottságnak. A sportpolitikáért felelős miniszter 45 napon belül köteles kezdeményezni a nem olimpiai sportágakat tömörítő NVESZ és a diák, hallgatói, és szabadidősportot irányító NDHSZ közgyűléseinek összehívását, ahol dönteni fognak az új köztestületek tagságáról, az alapszabályairól, az elnökségekről, a felügyelőbizottságokról, valamint a tisztségviselők megválasztásáról. A MOB 2017. január 1-től elveszíti az olimpiai járadékkal összefüggő hatósági közigazgatási feladatait, és a Gerevich Aladár sportösztöndíj megállapításának, és folyósításának jogát is, amely jogokat jövőre már a sportért felelős miniszter fog gyakorolni a sporttörvény módosítása alapján. Érdekesség, hogy 2012. január 1-ével szűnt meg az a négy köztestület, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, valamint a Fogyatékosok Nemzeti Szövetsége, amelyek a MOB szakmai tagozataivá váltak, és öt évig tartó MOB vezetés után, részben át-, és újjáalakítva most három új közhasznú köztestületben újjászerveződnek. Összefoglalva az új jogszabályt, véleményem szerint, az állami, önkormányzati, és köztestületi sportirányítás feladatainak megosztása részben ugyan megmarad, de a civil sportigazgatás helyett a jövőben az állami sportirányítás dominanciája várható, mivel a sporttal kapcsolatos állami támogatások elosztásának jogát elvették a Magyar Olimpiai Bizottságtól.
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat