Blog

Közszereplők bírálhatóságának kérdése, avagy meddig terjedhet a véleménynyilvánítás szabadsága?

Meddig terjedhet a véleménynyilvánítás szabadsága, és hol húzódik a büntetőjogi védelem határa az egyes személyek jó hírnevének vonatkozásában ? Mindezekre választ ad az 1/2015. sz. AB határozat, mely ezen alkotmányos alapjogok — a méltósághoz, a hivatalos személy becsülethez és jó hírnávhez való joga, valamint a véleménynyilvánítás szabadságának joga — egymáshoz való viszonyait vizsgálta.

Nem minden alapjog korlátozhatatlan, a korlátozásnak viszont határt szabnak egyes rendelkezések. “ Alapvető jog korlátozására pedig csak más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a szükségesség, arányosság és az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával kerülhet sor. “  Így tehát — míg az emberi méltósághoz való jog korlátozhatatlan — a jó hírnévhez való jog korlátozás alá eshet más alapjoggal szemben, épp a méltósághoz,  a jó hírnévhez való jog lehet akár adott esetben a korlát. Rámutatott azonban az Alkotmánybíróság, hogy a közszereplők vonatkozásában az alkotmányosan védett véleménynyilvánítás, valamint e személyek bírálhatósága tevékenységük jellegéből fakadóan tágabb körű, mint egy átlagos magánszemély esetében. Ebből is látszik az Alkotmánybíróság azon álláspontja, mely kimondja, hogy a méltósághoz való alapjog korlátozhatatlan, egyéb alapjogokat megelőző jog, s a véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.

Ki minősül közszereplőnek!?

Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvényben találunk erre a fogalomra megjelölést, mely szerint “ közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította.”

Megjelent: 1451 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Jus est ars boni et aequi”- a jog a jó és igazságos művészete, tartja egy latin közmondás. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 2657101

 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.