Blog

Közszereplők bírálhatóságának kérdése, avagy meddig terjedhet a véleménynyilvánítás szabadsága? Kiemelt

Meddig terjedhet a véleménynyilvánítás szabadsága, és hol húzódik a jogi védelem határa az egyes személyek jó hírnevének vonatkozásában ? A bírói gyakorlat szerint a politikai közszereplőről  egy közszereplés során készült és a politikai kampány részeként felhasznált kép nem valósítja meg a képmáshoz fűződő jog megsértését  A fotómontázs formájában megjelenített politikai vélemény, különösen kampányidőszakban, a véleménynyilvánítási szabadság alapjogának gyakorlása körébe sorolható olyan tevékenység, mely személyiségi jogvédelmet nem alapoz meg. A közszereplőről a közszereplése során készült felvétel felhasználása  a bírói gyakorlat szerint nem minősülhet visszaélésszerűnek. 

 Az 1/2015 AB határozat foglalkozik a közszereplők bírálhatóságáról.
Az Alkotmánybíróság határozatában rögzítette: "Nem minden alapjog korlátozhatatlan, a korlátozásnak viszont határt szabnak egyes rendelkezések. “ Alapvető jog korlátozására pedig csak más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a szükségesség, arányosság és az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával kerülhet sor. “  Így tehát — míg az emberi méltósághoz való jog korlátozhatatlan — a jó hírnévhez való jog korlátozás alá eshet más alapjoggal szemben. Az Alkotmánybíróság 1/2015. sz. határozatában is kiemelte, hogy a közszereplők vonatkozásában az alkotmányosan védett véleménynyilvánítás, valamint e személyek bírálhatósága tevékenységük jellegéből fakadóan tágabb körű, mint egy átlagos magánszemély esetében. 

Ki minősül közszereplőnek!?

Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvényben találunk erre a fogalomra megjelölést, mely szerint “ közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította.”

Megjelent: 3360 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat