Blog

Labdarúgó átigazolási-kisokos

Magyarországon a 2/2018-as Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat [továbbá: NYIÁSZ] rendelkezik a hivatásos, felnőtt labdarúgókra vonatkozó átigazolási, kölcsönadási szabályokról és azok eljárási rendjéről. A szabályzat továbbá tartalmazza az utánpótlás és 18 év alatti labdarúgók átigazolási rendszerét is, de jelen „útmutató” kisokos csak a felnőtt, hivatásos labdarúgók helyzetét vizsgálja részletesebben.

A NYIÁSZ hatálya kiterjed:

  • Magyar Labdarúgó Szövetségre [továbbá: MLSZ] annak szervezeti egységeire
  • az MLSZ versenyrendszerében részvevő labdarúgó játékosokra
  • a labdarúgó szakosztállyal rendelkező sportszervezetekre
  • MLSZ Igazolási és Vitarendezési Bizottságára [IVB] és annak megyei (budapesti) igazgatóságaira, illetve
  • minden kiegészítő versenyrendszerben működő öregfiú, veterán és old boys labdarúgokra és sportszervezetekre is

MTK stadion
Általános szabályok

A hivatásos szerződések általános rendelkezései között az időbeli hatály kiemelt fontosságú, ugyanis munkaszerződés vagy megbízási szerződés sportoló és sportszervezet/sportszövetség között, csak határozott időtartamra, de legfeljebb 5 évre köthető, ennél hosszabb időtartam érvénytelen. A játékjog átruházásának joga csak a munkaszerződés vagy megbízási szerződés időtartamára ruházható át a sportszervezetre, a szerződés lejárta után vagy annak közös megegyezéssel történő megszűnése esetén, a játékjog használati joga ellenérték nélkül visszaszáll a labdarúgóra.

Kötelezettségek, átigazolási és igazolási díjak

Fontos tisztázni, hogy átigazolási díjra kizárólag sportszervezetek tarthatnak igényt egymás között, a játékjog általuk történő átruházásáért, illetve ebből az átigazolási díjból részesedést fizethet az átruházó sportszervezet a hivatásos labdarúgónak. A hivatásos labdarúgók igazolási díjra jogosultak a sportszervezettől, viszont mind az átigazolási díjból való részesedésük illetve igazolási díjuk, kizárólag szerződés alapján és labdarúgónként kerülhetnek kifizetésre.

  1. Az érvényes szerződéssel rendelkező labdarúgó csak a sportszervezet hozzájárulásával igazolhat át másik sportszervezethez, a hozzájárulás megadását viszont a sportszervezet átigazolási díj megfizetéséhez (kivásárlási árhoz) kötheti. Az átigazolás feltételeiről minden esetben írásban kell nyilatkozni és megállapodást kötni. A lejárt szerződésű sportoló átigazolása esetében értelemszerűen a sportszervezet már nem jogosult átigazolási díjra
  2. a labdarúgó kölcsönadása, átigazolása kizárólag, a labdarúgó előzetes írásos hozzájárulásával történhet, amelyben az átvevő sportszervezettől igazolási díjra is igényt tarthat

Az a sportszervezet viszont, aki érvényes szerződéssel bíró labdarúgót kíván átigazolni, a labdarúgóval szerződésben álló sportszervezetet és a labdarúgót is köteles írásban tájékoztatni, mielőtt tárgyalást kezdeményezne, kivéve, ha a labdarúgó érvényes szerződéséből kevesebb, mint 6 hónap van hátra. Ennek értelmében nem elég a szóbeli tájékoztatás, azt írásba kell foglalni illetve a szerződés hátralévő ideje is relevanciával bír.

A hivatásos labdarúgó igazolásával és átigazolásával kapcsolatos szerződések esetében rendelkezni kell az átigazolási díj teljes összegéről, annak teljesítési módjáról és határidejéről, akár átigazolási időszakban vagy azon kívül kerül rendezésre. A kötelezett sportszervezet felé számla kiállítására kerül sor az átigazolási díj megfizetéséről, amelynek elmulasztása fegyelmi eljárást von maga után.

A NYIÁSZ egyértelműen deklarálja, hogy a labdarúgó ugyanazon időtartamra, több sportszervezettel nem köthet szerződést, amennyiben mégis megköti a kontraktust, akkor a későbbi szerződés megkötésétől számított 6 hónap után van játékjogosultsága.

Az átigazolási időszak Magyarországon június 15.-től augusztus 31.-én éjfélig tart. Augusztus 1-től augusztus 31-ig az átigazoláshoz az átadó sportszervezet hozzájárulása szükséges. A téli átigazolási időszak január 15-től február 14. éjfélig tart.

Megjelent: 5520 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat