Blog

Hány éves kortól büntethető valaki?

A büntethetőségi korhatár alapesetben 14. életév. Azonban vannak bizonyos bűncselekmények, amelyeknél a törvény 12. életévben határozza meg ezt.

Ezek a bűncselekmények: emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, testi sértés amennyiben életveszélyt vagy halált okoz, a rablás, és a kifosztás amennyiben jelentős értékre, csoportosan, vagy bűnszövetségben követik el. Fontos mindemellett, hogy az elkövető rendelkezzen a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, ugyanis csak ez esetben büntethető. Ezt a belátási képességet minden esetben szakértő vizsgálja. Ha nincs belátási képesség, vád nem emelhető ellene.

Megjelent: 5462 alkalommal
Értékelés:
(1 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat