Blog

Mit jelent a földhivatali eljárás függőben tartása, és mire jó?

A földhivatali eljárás függőben tartása egy eljárási intézkedés, amelyre leggyakrabban bankkölcsönből fedezett ingatlan adásvételekor kerül sor, a bankkölcsön elbírálásának idejére. Ilyenkor ugyanis az adásvételi szerződés megkötésekor a (teljes) vételár nem kerül megfizetésre, és ezért az eladó kérvényezi az illetékes ingatlanügyi hatóságtól (földhivataltól), a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmének függőben tartását.
A törvény legfeljebb 6 hónapos időtartamra korlátozza a kérelem függőben tartásának idejét. Amint a teljes vételár kifizetésre kerül, az eladó hozzájárul a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelméhez és a vevő tulajdonosként kerül bejegyzésre az ingatlan tulajdoni lapjára. Függőben tartáskor a vevő tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelme széljegyként fog szerepelni a tulajdoni lapon tehát nem kell feljegyezni az ingatlan tulajdoni lapjára, így egyfajta biztosítékot jelent, ekkor ugyanis például sem megterhelni, sem újból eladni nem lehet az ingatlant.
Megjelent: 44364 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat