Blog

Meddig tarthat egy őrizet, meddig egy előzetes?

Őrizet:

 Az őrizetbe vétel legfeljebb 72 óráig tarthat, ennek elteltével a terheltet szabadon kell bocsátani, vagy el kell rendelni az előzetes letartóztatását. Az őrizetbe vétel a terhelt személyi szabadságának átmeneti elvonását jelenti. Az őrizetbe vételre általában tettenérés, vagy elfogás esetén kerül sor. Az őrizetbe vétel elrendeléséről, és a fogva tartás helyéről a nyomozóhatóságnak 24 órán belül értesíteni kell a terhelt által megjelölt hozzátartozót, vagy a terhelt által megjelölt más személyt.

 

Előzetes letartóztatás:

Az előzetes letartóztatást a nyomozati szakban az ügyész indítványára a nyomozási bíró, a vádemelés után az eljáró bíróság rendeli el.A terhelt előzetes letartóztatásának szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban (a nyomozás elrendelésétől) bírói döntés alapján, akkor van helye, ha

 

 1. megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult,

2. szökésének vagy elrejtőzésének veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenléte másképp nem biztosítható,

3. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást,

4. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Értékelés:
(2 szavazat)

Kapcsolódó elemek

 • Hozzátartozói kapcsolattartás fogvatartottal

  A fogvatartottnak kell kérelmeznie írásban, hogy hozzátartozóját, vagy más személyt kapcsolattartóként tartsák nyilván. A kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a kapcsolattartó nyilatkozatával, mely szerint személyes adatait a büntetés-végrehajtási szervezet nyilvántarthatja. A kapcsolattartás formái: levelezés, látogatás, csomagküldés, telefonálás.

   

  Levelezés: csak papírral készített, írásos formában megjelenített, egyedi, illetve személyes jellegű közleményt tartalmazhat, mely postai úton borítékban küldhető. A borítékban fényképet is el lehet helyezni. A levelek gyakorisága és terjedelme nem korlátozott. A levelet a fogvatartott nevelője ellenőrizheti.

  Látogatás: Az elítéltek havonta 1 alkalommal fogadhatnak látogatót. (a közérdekű munka és a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő elítéltek, az előzetesen letartóztatottak, továbbá az elzárásra ítéltek és a szabálysértési elzárást töltők havonta két alkalommal fogadhatnak látogatót) A látogatás tartama alkalmanként 40 perc. A beszélgetést ellenőrzik. A látogatást meg kell szakítani, ha az elítélt vagy a látogató magatartása az intézet biztonságát közvetlenül sérti vagy veszélyezteti. A látogatás megszakításáról a látogatást vezető nevelő dönt.

  Csomagküldés: A fogvatartott engedélyezett kapcsolattartónak küldhet, és tőlük kaphat csomagot. Csomagban kizárólag olyan dolog küldhető, amelyet a büntetés végrehajtási intézet engedélyez. Erről pontosabb felvilágosítást az adott intézet honlapja ad.

  Telefonálás: A fogvatartott saját költségére telefonálhat kapcsolattartóval, meghatalmazott vagy kirendelt védővel, és jogszabályban meghatározott hatóságokkal. A távbeszélő használata egyénileg történik, a beszélgetést biztonsági szempontból az intézet ellenőrzi.

Tovább a kategóriában: Szabálysértési kisokos »

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat