Hírek-cikkek

Bíróság előtt a "vak komondor" ügy

Május 13-án ül a vádlottak padjára az asszonyveréssel vádlott Balogh József. A volt fideszes képviselő közvetítői eljárást szeretett volna igénybe venni, ezt azonban a kecskeméti Járásbíróság elutasította. Ezen eljárással a büntetőeljárást 6 hónapra felfüggesztik, és a pártfogó felügyelő által jóváhagyott eredményes megállapodás esetén a terhelt ellen megszüntetik a büntetőeljárást ( nyomozás során, vádemelés előtt) vagy a terheltet felmentik (bíróság előtt) , vagy a büntetést korlátlanul enyhítik. (Ha ötéves szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő cselekményt követ el.)

A közvetítői eljárás a bűncselekmény elkövetésével kiváltott konfliktust kezelő eljárás. A büntetőeljárást lefolytató bíróságtól, illetőleg ügyésztől független, harmadik személy (közvetítő) bevonásával történik. Tartalmazza a sértett és a terhelt közötti konfliktus rendezésének megoldását, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét. A terhelt jövőbeni jogkövető magatartását segíti elő.

A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a sértett és a terhelt között - a terhelt tevékeny megbánását megalapozó – írásbeli megállapodás jöjjön létre.

Ennek a jogi formának az egyik feltétele, hogy a tettes beismerje tettét. Ezt ugyan Balogh Zsolt megtette, a kecskeméti Járásbíróság mégsem engedélyezte a közvetítői eljárást arra hivatkozva, hogy a tettes személyisége, és a családon belül elkövetett bűncselekmények elszaporodottsága nem indokolja. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért. A Bíróságnak, illetve a nyomozás során a hatóságnak csak lehetősége van a közvetítői eljárásra utalásának az ügynek, de szabadon mérlegelheti, hogy elrendeli-e, Azt is szabadon mérlegeli, hogy a beismerés megfelel a ténybeli és bűnösségre kiterjedő beismerésnek. Ha például azt mondja, hogy megütötte, de nem volt szándékos, akkor az nem a bűnösségre kiterjedő, ha azt mondja, hogy megütötte, de nem okozott neki csak kisebb sérülést, az nem ténybeli, tehát elutasítják a közvetítői eljárásra utalást. 

https://www.youtube.com/watch?v=EoHljf7Zf1o

Értékelés:
(0 szavazat)

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat